środa, 25 kwietnia 2018

BUŁKI CYNAMONOWE Z KARMELEM I PEKANAMI.

Tak sobie pomyślałam, że z kwietnia za chwilę zrobi się maj a ja nie dodałam żadnego wpisu w tym miesiącu. Ciągle piekę, gotuję oraz fotografuje ale jakoś daleko mi do pisania postów ostatnio. Za to prężnie działam na IG, więc jeśli tęsknice to zapraszam na mój profil OTO ON .
No dobra, nie będę Wam już więcej narzekać na brak czasu, bo co to zmieni. Po prostu zapraszam Was na cynamonowe bułki z pekanami w karmelu. No bomba, mówię Wam.






BUŁKI CYNAMONOWE Z KARMELEM I PEKANAMI
około 10 sztuk

CIASTO
150 ml letniego mleka
5 g suszonych drożdży
400 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
2 jajka
90 g bardzo miękkiego masła

NADZIENIE
70 g brązowego cukru
60 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu

DEKORACJA BUŁEK
60 g masła
70 brązowego cukru
2 łyżki miodu
szczypta soli
około 150 g pekanów

W pierwszej kolejności przygotować zaczyn umieszczając w misce letnie mleko, drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać po czym umieścić w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie zaczyn powinien zacząć bąbelkować. W misce miksera umieścić mąkę, cukier, jajka oraz zaczyn. Wyrabiać ciasto, które będzie dość klejące, więc najlepiej zrobić to za pomocą miksera. Po kilku minutach, do ciągle wyrabianego ciasta dodać w partiach bardzo miękkie masło. Wyrabiać jeszcze kilka minut po czym przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. I teraz są dwie możliwości, jeśli chcemy drożdżówki przygotować w ten sam dzień zostawiamy ciasto do do podwojenia objętości, czyli na około 2 godziny. Jeśli chcielibyśmy przygotować drożdżówki rano to miskę z ciastem, po godzinie wyrastania umieścić w lodówce. Rano wyciągnąć ciasto na blat na około 2 godziny przed formowaniem ciasta.
W rondlu umieścić masło po czym je rozpuścić. Następnie dodać cukier, sól oraz cynamon i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na blacie podsypanym mąką. Na całej powierzchni rozsmarować równomiernie nadzienie, po czy zwinąć je ciasno w rulon wzdłuż krótszego boku. Roladę podzielić nożem na równe plastry. Tak przygotowane bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 h do napuszenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni C. Blachę z bułkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut do zrumienienia.
Gdy bułki będą gotowe można zająć się karmele z orzechami. NA patelni z grubym dnem umieścić masło, brązowy cukier, miód i szczyptę soli. Całość gotować na małym ogniu aż masa zbrązowieje i zgęstnieje. Następnie dorzucić orzechy, wymieszać i można udekorować bułki.
SMACZNEGO!!!







1 komentarz:

  1. Dzięki za fajną inspiracje, na pewno wypróbuje przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP