piątek, 16 czerwca 2017

BUDDHA BOWL.

Buddha bowl w ostatnim czasie podbiła międzynarodowe internety. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się po prostu miska pełna rozmaitych pyszności. Ważne aby zawierała zielone sałaty, trochę kaszy najlepiej tej najzdrowszej czyli quinoi, jaglanej czy gryczanej, element białkowy czyli warzywa strączkowe, tofu lub chude mięso. No i na koniec dużo, dużo warzyw przyrządzonych na różne sposoby. Te wszystkie składniki razem połączone dadzą Wam słynne buddha bowl. Wystarczy wszystko razem ułożyć i cieszyć nie tylko oko ale także podniebienie. Do dzieła zatem, zróbcie przegląd lodówki i działajcie.




BUDDHA BOWL
2-3 porcje

KASZA BULGUR
100 g ugotowanego bulguru
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki PESTO ROSSO
sól

CHUPIĄCA CIECIERZYCA
1 puszka ciecierzycy
2 łyżeczki przyprawy harrisa
1 łyżeczka kurkumy
sól
oliwa

MARYNOWANE TOFU
1 kawałek tofu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżka oleju sezamowego

PIECZARKI
kilka pieczarek
1 łyżeczka oleju
tymianek
pieprz
sól

kilka liści sałaty
kilka pomidorków koktajlowych
awokado skropione cytryną

KASZA
Kaszę ugotować na sypko i odstawić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, po czym wrzucić poszatkowaną w kostkę cebulę. Smażyć aż się zeszkli po czym dorzucić czosnek pokrojony w plasterki. Po chwili dorzucić kaszę, ciągle podsmażając mieszać całość. Na koniec dorzucić posiekaną natkę pietruszki oraz pesto. Po wymieszaniu kaszę odstawić.

CIECIERZYCA
Ciecierzycę wyjąć z puszki i umieścić na sitko. Przepłukać wodą, poczekać aby odciekła po czym przesypać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zaczekać aż przeschnie. Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Ciecierzycę rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciecierzycę z piekarnika i umieścić w misce. Podpieczoną ciecierzycę polać oliwą i wymieszać z przyprawami po czym ponownie umieścić na blaszce i wstawić jeszcze do piekarnika na 15-20 minut.

TOFU
W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, syrop z agawy oraz olej sezamowy. Tofu pokroić w kosteczkę, wymieszać z zawartością miski i odstawić na 1-2 godziny. Następnie rozgrzać patelnie z odrobiną oleju i podsmażyć na niej tofu.

PIECZARKI
Pieczarki pokroić na plastry i podsmażyć na oleju wraz z tymianek. Doprawić solą i pieprzem.

Na dnie miseczek rozłożyć umytą i osuszoną sałatę. Na niej rozłożyć wszystkiego po trochu.
SMACZNEGO!!!













3 komentarze:

  1. Super pomysł :) nie znałam tego dania. Będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP