niedziela, 3 kwietnia 2016

GRYCZANO-BANANOWE GOFRY.

Przepiękny był ten weekend. Wczoraj jeszcze nieśmiało słonko grzało, żeby dziś rozhulać się już na dobre. Jak przyjemnie, że nareszcie przyszła wiosna. Czuć ją w powietrzu, w śpiewie ptaków no i w chęci robienia wszystkiego. Chęć w moim przypadku objawia się, tylko szkoda że nie dotyczy obowiązków, tylko tych przyjemniejszych zajęć. Ale jak to z obowiązkami, nie uciekną, a ja zamiast siedzieć przy komputerze, spędziłam dziś przyjemny dzień wygrzewając się w wiosennych promieniach. Nie miało być dzisiaj postu, ale podzielę się z Wami tym przepisem na pyszne gofry, które być może umilą Wam jutrzejsze śniadanie, pod warunkiem że macie w kuchennej szafce mąkę gryczaną.


GRYCZANO-BANANOWE GOFRY
około 6 sztuk

2 dojrzałe banany
2 jajka
30 g roztopionego masła
1 łyżka miodu
125 ml mleka
160 g mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Banany umieścić w rozdrabniaczu i przerobić na masę bananową. W misce wymieszać razem banany, żółtka, roztopione i ostudzone masło, miód oraz mleko. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko zmiksować mikserem. W drugiej misce ubić na sztywno białka i za pomocą szpatułki połączyć delikatnie z pozostałym ciastem. Odstawić na 15 minut i smażyć gofry według wytycznych producenta gofrownicy. Ewentualnie do masy można dodać czubatą łyżkę mąki gryczanej i gofry przerobić na pancakes. Podawać z miodem.
SMACZNEGO!!!







2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP