poniedziałek, 22 grudnia 2014

LEBKUCHEN.

Jeśli nie macie jeszcze upieczonych pierników i wahacie się który przepis wybrać polecam zdecydowanie ten. Te niemieckie pierniki nie muszą kruszeć w puszcze, nadają się do zjedzenia od razu. Bardzo szybko je się przygotowuje i nie trzeba mieć foremek do wycinania. A do tego są pyszne więc od razu proponuje podwójną porcję bo mi się raczej do świąt nie uchowają.



LEBKUCHEN
przepis ze strony MOJE WYPIEKI
około 30 sztuk

250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml miodu
85 g masła
1/2 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej

W misce wymieszać suche składniki czyli mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do pierników i cynamon. W garnku umieścić miód oraz masło. Podgrzewać na małym ogniu do roztopienia się masła. Po tym czasie zdjąć z gazu i przestudzić. Do suchych składników wlać roztopione masło z miodem oraz drobno posiekaną skórkę kandyzowaną. Wymieszać całość dokładnie po czym odstawić z chłodne miejsc do ostygnięcia. Gdy całkowicie przestygnie piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę rozpłaszczyć za pomocą łyżki. Piec w nagrzanym piekarniku około 13-15 minut. Po upieczeniu studzić na kratce, a gdy całkowicie ostygną lukrować cukrem pudrem wymieszanym z wodą.
SMACZNEGO !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP