piątek, 24 października 2014

BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z GRUSZKAMI.

Za oknem szaruga. Mróz od rana przenika kości. I choć słońce po jakimś czasie próbuje przebić się przez chmury nie jest już w stanie rozgrzewać skóry jak w ostatni weekend. Szkoda, ale co zrobić taka kolej rzeczy. Wczesna jesień się kończy. Zastępuje ją ta mniej lubiana przeze mnie. Na całe szczęście w domu jest przyjemnie ciepło, kot mruczy na kanapie i w każdej chwili można się przytulić do rozgrzanego grzejnika. A do tego kubek ciepłej kawy no i kawałek tego rewelacyjnego brownie. W takim razie już nie mam co narzekać tylko idę się zajadać.
Rewelacyjnie wyszło to połączenie gruszek z czekoladą, jeśli nie jesteście zwolennikami kaszy jaglanej to polecam tą TARTĘ CZEKOLADOWĄ Z GRUSZKAMI, jest równie pyszna.



BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z GRUSZKAMI
forma o wymiarach 20x30 cm

1 szklanka kaszy jaglanej ugotowana w 2 1/2 szklanki wody
80 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka pasty waniliowej
150 ml śmietanki kremówki
50 ml oleju
150 g brązowego cukru
130 g gorzkiej czekolady
5 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 gruszki
sok z 1/2 cytryny
brązowy cukier do posypania wierzchu

Kaszę najpierw podprażyć na suchej patelni kilka minut mieszając aby się nie przypaliła. Następnie przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem.Tak przygotowaną kaszę wrzucić do 2 1/2 szklanki wrzątku i gotować około 20 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kaszę chwilę przestudzić po czym połowę zmiksować w malakserze. W rondelku umieścić kremówkę oraz brązowy cukier po czym doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i dorzucić do nich czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Mieszać aż czekolada się rozpuści po czym odstawić do przestudzenia. W misce miksera umieścić całą kaszę, zmielone migdały, pastę waniliową, olej, kakao, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz mieszaninę czekoladową. Całość wyrabiać na niskich obrotach po czym dodać na koniec po kolei jajka. Masę wylać do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki umyć, obrać i pokroić na plasterki w międzyczasie skraplając cytryną aby nie ściemniały. Tak przygotowane gruszki powtykać w ciasto. Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C około 60 minut do tak zwanego suche patyczka.
SMACZNEGO!!!



20 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie i bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wprost oczarowana tym przepisem! Spróbuje je zrobić z ksylitolem i dam znać, jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno bardzo mi miło i trzymam kciuki żeby Ci smakowało :)

      Usuń
  3. Uwielbiam jaglane ciasta :) Brownie z jaglanki robiłam nie raz, a i nie raz jeszcze je powtórzę. Kto wie, może właśnie z gruszkami? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Same smakołyki, uwielbiam wszystko co z gruszkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z lepszych brownie, jakie miałam okazję widzieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, nie odmówiłabym kawałeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy śmietankę można zastąpić np. masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że bez sensu masłem bo jest już olej, lepiej mlekiem :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Ciasto wygląda smakowicie, ale czego można użyć zamiast śmietanki? (czegoś wegańskiego)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brownie wygląda mega apetycznie, muszę spróbować!

    https://buszujwkuchni.com/

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP