niedziela, 12 sierpnia 2012

CHLEB ZIOŁOWY.

Bo nie ma nic lepszego niż zapach roznoszącego się po domu świeżo upieczonego chleba. Nawet jeśli nie jest doskonały bo jest pierwszy.

CHLEB ZIOŁOWY 
(przepis z PRACOWNI WYPIEKÓW)


1.5 łyżeczki suchych drożdży
łyżeczka cukru
300 ml wody
450 g mąki pszennej
1.5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo posiekane zioła (dałam  tymianek, bazylię, oregano, estragon oraz majeranek)

Robimy zaczyn z drożdży wymieszanych z cukrem i dwoma łyżkami ciepłej wody.
Gdy zaczną "bąbelkować" łączymy je w misce z resztą składników z wyjątkiem ziół.

Wyrabiamy ciasto hakiem miksera. Na koniec dodajemy posiekane zioła i ręcznie zagniatamy.
Kształtujemy bochenek i odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni razem z umieszczonym w środku żeliwnym garnkiem.

Po nagrzaniu się piekarnika , ostrożnie wyjmujemy garnek i umieszczamy w nim wyrośnięty bochenek, na wierzchu umieszczamy pokrywkę i wstawiamy z powrotem do piekarnika.

Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min, następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10-15 min. do zbrązowienia skórki.
SMACZNEGO!

2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP